بسم الله الرحمن الرحيم

Sambil berjalan terkedek-kedek  di atas dasar batu besar dan menjunam ke dalam lautan berwarna firus, lensa kamera pelancong2 bersiap sedia  merakam gambar penguin kat Afrika Selatan. Burung laut berwarna putih dan berkaki pendek ini adalah tarikan utama bagi pelancong. Even, angka burung laut ini semakin berkurangan sehingga menimbulkan kebimbangan ia petunjuk kepada ancaman yang menakutkan berkenaan marin.
"Penguin Afrika semakin berkurangan  sehingga 60% sejak tahun 2004. Ia membuatkan kami amat bimbang " kata Lorien Pichegru dari Institut Percy FitzPatrick Ornitologi Afrika Selatan.
"Kini hanya terdapat kira2 26000 pasangan penguin yang masih wujud dan ia merupakan catatan yang terendah pernah direkod setakat ini. Pada permulaan kurun ke 20 kita mempunyai lebih 2 juta penguin ini" ujarnya. Ahli sains menjadikan penguin sebagai salah satu spesis petunjuk yang mudah untuk memantau masalah yang tersembunyi serta luas di dalam lautan.

Pada tahun lalu, penguin Afrika diklasifikasikan semula sebagai spesis terancam selepas angka nya semakin menurun. Ia mungkin disebabkan kekurangan sumber makanan kerana aktiviti perikanan selain pencemaran. Burung yang tidak boleh terbang ini dan berwarna seakan pakaian kot serta berjalan agak lucu itu mendapat sumber makanan dengan menikmati ikan bilis dan sardin yang hanya membiak di selatan Namibia dan Afrika Selatan. Perubahan corak kehidupan ikan2 ini telah memaksa burung2 ini mengembara lebih jauh semata2 mencari makanan dan mendirikan sarang baru. "Penguin tidak boleh berenang terlalu jauh untuk memberi makanan kepada anaknya dan pada penghujung pembiakkan ia memerlukan makanan bagi bersalin bulu" kata Rob Crawford dari Jabatan Perhubungan  Alam Sekitar Afrika Selatan sambil menunjuk migrasi sardin sejauh 600km. Organisasi Kehidupan Burung Antarabangsa memberi amaran bahawa 18 spesis penguin  Afrika antara yang berdepan dengan kepupusan.



date Friday, April 22, 2011

بسم الله الرحمن الرحيم

Ok 15 April adalah tarikh lahir aku,,,yup im now 19! Dah besar daaa,,,boleh da nak kahwin lau dah mampu,,,kuikui

Ok la aku memang takut sebenarnya kalau besday aku diketahui, ye la kan kat kolej tu,,,pehhh hardcore sambutan dia,,,aku taknak terlibat benda2 tu,,huhuhu tapi malang tak berbau,,,ada saje yang tahu walaupun aku dah hide besday aku kat Facebook!

Petang 15 April kelas aku ada buat jamuan buat kali terakhir sebab dah nak kluar matrik, so memang dah rancang lama da benda tu, so aku tak expect apa2 r kan,,,lagipun dyowang tak tahu punya....makan punya la makan sampai aku terlebih makan,,,kihkihkih tiba2 dyowang cakap "weyh ko nak makan lagi ke? Kitaorang dah nak gerak ni nak main game!" aku pun apa lagi cepat2 la makan,,,

Penuh dengan drama mereka ni...

Tiba kat padang,,,aku tengok dyowang tengah main pepsicola... "kehkehkeh sori tunggu aku lama sangat sampai korang dah main dulu,,," So, aku pun sowh tukar main game lain,,,game Freeze,,(suke kenakan orang) tiba2 je Syafiq tangkap aku,,, "oooo ko sorokkan besday kau kat FB,ingat kitaorang tak tau ea,,," Sejurus itu semua pergi ambil senjata masing2 dan attack aku! Hu~ Habes2 aku kena tepung,,,serangan kedua adalah air Budu,,,mak aihh busuk,,,masam! Ketiga plak telur,,,Pap kena kat kepala aku dan yang terakhir Syampu Rejoice,,,hahaha ni takpe,,,wangi~


Apa lagi mula lah sesi kejar mengejar,,,hahaha
Malu seyh budak2 maen bola,tennis semua tengok,,,hahaha

Malam tu plak,,,aku dipanggil untuk ke Kafe B ada jamuan plak,,,adehhh malam2 plak tu,,,Kafe B budak lelaki tak boleh pergi malam2,,,huhuuh disebabkan mereka merayu so aku pergi lah...aku ajak Dean,Amir n Ijat...Geng Kelantan! Hu~ sampai sana memang amat bengang yang teramat,,,perempuan semua tengok pandang kerek siot....hahaha 
Aku duduk je,,,dyowang keluarkan kek....Secret Recipe! Peh lagi lah wat aku malu,,,apsal plak kek mahal tu plak ngan hidangan KFC depan aku,,,fuhhh sangat terharu masa tu...Terima kasih kat Ex-Schoolmates Jiha,Zuha,Fany n Shahzrin sebab korang sambut aku macam tu sekali even sambut besday orang len sekali,,,aku amat menghargainya... tak lupa gak roomate korang,,,hahaha n makcik kat kafe B tu yang bagi percuma hidangan Kentang Goreng,,,huuhuhuh thanks sangat2!

Bersame Jiha sebagai sponsor,,,Aku n Zuha yang disambut...huhuhu

Ni plak bersama Shira,,,huhu slalu kacau dia sampai dia cuak lau terjumpa aku,,,hahaha
Sesi memotong kek,,,mereka ni menyebok je,,,hehehe takde r,,,
Thanks ye Dean & Amer

Makan KFC plak,,,kehkehkeh thanks Jiha!!!

 Ok time balik aku sangat lah cuak sebab 'Amir & The Gang' macam ada rancang sesuatu,,,aku sangat berhati2 time balik tuh...Aku pun cakap kat dyowang,,, "Weyh aku takde baju taw lau korang nak kenakan aku" huhuhu sampai je kat blok ambek kau kene tenyeh kek kat muka aku yang Hensem ni,,,hahahah dengan cermin mata sekali,,,aduiii abes bau tak hilang...apa lagi aku pun kejar lar,,,,fufufufu tak dapat dikesan sebab mereka sangat kuat stamina ye....fufufu last2 malas aku nak cari,,,,pergi bilik Dean kena kau ngan aku,,,hahahaha


Esok malam pulak,,,aku hampir kena dengan benda2 yag agak menjijikkan....errrr
Tiba2 aku keluar dari bilik study kena tangkap lagi,,,aduh ingat gurau jer,,,tiba Jaz bawak pulak telur tembelang dalam polysterene ntah bape banyak n lame ntah dia simpan,,,,aku meronta2,,,dapat pun lepas,,,dan sangat la pantas aku terus ambek polysteren tu,,,hahahaha semua pecut lari,,,hahaha ni besday spe? aku plak kenakan dyowang,,,hahaha like3. Sesi kejar mengejar bermula lagi,,,,satu blok aku kejar,,,last2 semua dapat masuk bilik,,,aku tak dapat buat ape...

Malam tu jugak aku ditarik n ditangkap lagi oleh budak2 Hardcore...pehhhh merana aku menahan kat pintu,,,dyowang tarek aku,,,abes lebam semuanya sampai seluar terbukak....hahahha,,,,nasib dyowang kesian kat aku,,,,hahhaa sebenarnya dyowang nak kenakan orang len tapi aku pun nak kena join same,,,,err tak nak sebab ramuan mereka sangat lah kejam,,,,,sambal-air ntah ape warna coklat pekat,,,erk n bermacam2 lagi ramuan yang menggelikan tekak saye ney,,,,huhuhu ikat tangan kaki memang tak pernah dilupakan,,,,Alhamdulillah aku terselamat lagi....


date Friday, April 15, 2011