بسم الله الرحمن الرحيم


Betul lah, kita kena guna kemudahan zaman moden ni untuk kebaikan... Facebook dan Blogger contohnya,,, best² sebab banyak membantu... apa yang aku buat sampai best sangat tuu??? haa persedian aku sebelum masuk ke UPM lar... dok usha blog² senior, blog yang sama coursemate ternyata menaikkan lagi semangat,,hahah xde la naik sangat kan...

Thanks kepada Kak Ada & Muin yang bagi info bagai nak gila,,, dari situ mula aku kenal budak yang senasib aku, Amirah & Shyafiq... belom lagi kat Facebook, Rossa & Farhani... senior lagi sorang ney Hidayat,,, berguna jugak untuk aku, best sebab belum apa² dah kenal itu ini, haaa tak lupa gak pada senior impian saya, Veterinar Aisyah & Maslinda,,,,hehehe sedih gak tak dapat jadi junior dyowang,,,,heeee


Info serba sedikit aku dapat, kos ni sangat enjoy bagi aku...hoho sebab kita belajar dari haiwan itu lahir sehingga dia melahirkan anak,,,haha menjaga haiwan² ternakan dan haiwan yang sekutu dengannya,,, nanti kena sembelih gak arnab, ayam,,,huhu tapi lembu tatau ade ke tak,,,hehehe haaa dan lagi satu, aku dinasihatkan jangan upload video² yang agak kontroversi sebab sebelum ni pernah ada kes sampai luar negara kowt,,,haha tengok group ni... Stop The Animal Murder at UPM, video penyembelihan arnab tersebar sampai ke Animal Rights,London... pastu kena serang, then UPM kena call,,,huhuhu betapa rasa bersalah batch akak aku sorang ni sebab dia ada di situasi itu,,,huhu

Pastu kira budak kos ni amatlah busy sebab hari minggu kena bersihkan kandang dan reban, kadang² kalau time cuti, kita kena jaga ayam kat reban,,,hahaha budak yang ambek kos ini juga perlu bersabar dan perlu ada semangat setia kawan serta kerjasama ok! pastu kena perah susu lembu, kena tanam rumput then siram pastu main simbah² air kat orang haha then harvest... pastu ayam kita kena jual gak -.-'

Kos ini sangat taff ok, xsemestinya kos bukan medik dan vet itu senang, buktinya ini lah,,, kena belajar anatomi dan fisiologikalkulus, perakaunan dan pemasaran, dan IT... ngeh² betapa membuatkan aku tergamam sebentar 0.0 

Serius aku ingat kos ni ringan² je, belajar menternak, orang takde kelulusan pun boleh je buat ternakan,,,hahaha tapi sangkaan aku sangat² jauh larinya.... betul lah, kat dunia ni takde yang senang,,, nak mencari sesuap nasi pun kena berusaha! Apatah lagi berjuang ke jalan Allah yang sudah tentu Syurga, nikmat selama-lamanya... ;)

OK lah, kesimpulannya Bacelor Pertanian (Sains Ternakan) ini bukan untuk jadi doktor haiwan tapi menjadi Farmer Management. Dan jangkaan mengatakan kos ini mudah, tolong tarik balik,,,huhu dan kepada rakan² di luar dan family serta saudara mara, maaf lah ye jika saya tak dapat nak join apa² event kalau masa yang tidak sesuai itu,,,huhu perhhh takde la busy sangat kan,,, dan apa² pun kos ini sangat mengujakan dan sangat enjoy even susah

date Sunday, August 14, 2011

0 comments to “Serba Info Sains Ternakan UPM”