بسم الله الرحمن الرحيم

Agak famous aku ketika pendaftaran, *perasan* sebab aku ni special case sikit,,,hoho mana tak nya, patutnya kolej aku mendaftar waktu petang tapi aku orang 1st yang mendaftar pagi,,,, gelabah semuanya hahaha sampai aku pun naik sama,,,kehkehkeh siap ambik gambar setiap kaunter pendaftaran lagi,,,haha harap² nama dan gambar aku tak naik masa orientasi nanti,,,haha selamat~

Disebabkan aku orang pertama yang mendaftar, aku dapat lah bilik paling bawah dan paling depan,,,ceh inilah sebenarnya yang aku nak elak sangat²! Benda dah jadi, apa boleh buat... then family tolong kemas bilik, makan tengah hari lepastu aku pun tidur... lepas tu bangun untuk sembahyang,,, alamak kiblat mana ni??? takde plak arah kiblat kat sini, nak tanya orang pun takde,,, hmmm aku niat, dan sembahyang,,, agak² diterima tak? sebab aku tak tahu kiblat mana, main agak je,,,errr 

Sepanjang orientasi, not bad r,,, happy sebab dah ada kawan, pembei taklimat kelakar, tapi tak semua dan sentiasa macam tu la, yang aku kurang suka adalah time cheers, aku admit aku malu nak buat benda² tu! 
Antara cheers kami :

1.       Boom Boom Chakala Keboom Boom Ahhh (x3)
Ah Ah Ah

2.       Kurma!!!!
Ah Ah Ah Semputtttt
OMG
Panjat Boboi

3.       Satu tak cukup
Dua tak cukup
Tiga tak cukup
Kita bagi cukup cukup

Kolej 15
Kepak kepak
Kami memang hebat
kepak kepak

4.       Tom Tom Bak (x3)
Ah Ah Ah

5.       K-Fifteen
Turun Padang
Semua orang pandang²
Berdentingtang Berdentang Jatuh Terlentang
K-Fifteen memang hebat

OK lupakan cheers tu sebab K15 semua malu² sopan,,,haha
Hari 1st masuk dewan, sangat sejuk errrr... Fasi K15 selalu menetapkan bangun awal dan rollcall awal... mula² agak tensyen sebab kolej lain boleh je lambat, nape K15 mesti nak cepat² padahal majlis lambat lagi nak mula, dah lama² baru paham sebab kenapa kena awal,,,haha pandai² fikir la ye,,, ^^ dan kitaorang diberikan tempat kat atas,,, special sikit sebab kat situ just K15 saje, memang best la tengok budak² ni lawan cheers, paling bosan dengan K10,,,, haha diaorang memang turun temurun cheers paling hebat, hakka lah, sampai dewan rosak kerusi, lantai akibat kehebatan mereka,,,haha sekarang dah tak kasi, cuma boleh sorak je, tapi ada je yang buat! 

Kat langsir Kuning tu kitaorang melihat gelagat mereka, dan sekarang....


Kitaorang ditukarkan ke bawah sana belah kiri tapi still special,,,haha


Dewan besar camni pun sejuk macam nak ape dah! Kat sini selalu taklimat atau majlis yang melibatkan orang² berjawatan, dekan, MTM dan menteri²... pakaian semua nak formal. Overall rating majlis dalam dewan ni ok r... ada musik bagai, tepuk tangan, nyanyi apa semua dan jurukamera suka ambek gambar orang pastu buat dialog sendiri,,,haha lawak²

Hari jumaat, tensyen mula menguasai diri apabila masalah sistem berlaku ketika kami nak daftar subjek... Sebelum tu berjumpa PA dulu Prof. Madya Ismail Idris, dia pun tatau nak buat apa. So, tanya fasi pun tatau sebab itu masalah sistem, yang penting sekarang ni pergi kelas dulu walaupun belum daftar,,haha lepastu kami ramai² pergi bangunan pentadbiran nak nak settlekan *sebab banyak buat pembaharuan sistem*

Cantik kan suasana UPM Serdang,,, haha semua hijau

Esoknya Sabtu, ada aktiviti Senam Seni kat Bukit Ekspo, kena jalan kaki dari kolej ^^ dah lama tak macam ni, dulu kat matriks je,,,haha tapi cuaca tak mengizikan sebab hujan, nasib pakai topi... banyak lah aktiviti kat sana, paling teruja tengok Palapes buat persembahan askar mereka, tembak sana , bom sini,,,huhu
Dan yang teruja nyer, aku jumpa kenalan kat Facebook sama umur yang dapat kos Veterinar,Zach,,,haha best², mesra orangnya,,, dapat jugak kawan bakal Dr.Haiwan,,,hahaha

Malam tuh, ada meeting... aku plak terlibat sebab jadi AJK Teknikal dan Peralatan... ingat senang je... haha bila dah berlaku kat diri sendiri baru tahu betapa kena betul² melakukan tugas tu...huhu
Serius malam tu aku dah malas dahh,,, tolonglah aku nak balek, nak tido sebab dah pukul 12malam dah, orang lain dah tido, AJK sibuk meeting,,,haha plak tu tetiba sorang ahli AJK kena panggil dengan Fasi sebab mesej akak Fasi,,,kena marah kowt tapi tak nampak sangat marahnya,,,huhu masa tu semua dah senyap, aku dah tensyen sebab ganggu meeting ni, aku dah ngantok ney! Last² salam tangan nyanyi hebi besday,,,haaaa memang profesional betul dia berlakon kena kan orang,,,hahaha sampai nangis budak yang dikenakan tu,,,,kahkahkah

Ahad plak, semua yang ambik sains ternakan kena injection,,,kehkehkeh,,, i like it... ye lah nanti main dengan tanah, lembu, ayam semua kan kotor, takut kena jangkitan plak... seperti biasa K15 paling awal sampai beratur untuk mendapatkan injection tu walaupun pegawai kesihatan tak sampai lagi,,,haha 

Pelajar lelaki sains ternakan menunggu di luar dewan 14 orang semuanya

Lepas ambil suntikan mencegah penyakit, terus pergi tempat K15 punya port, sebab sama² nak selesaikan masalah pendaftaran kursus ni -.-' Fasi² semua membantu, lama giler kat sini! 


Muka semua dah tensyen abes, serius je, hahaha

Petang tuh, kitaorang bergotong royong sebab tadi Fasi nampak ada anjing buat pesta kat port K15 ni, maka dengan rasminya kena lah sertu membersihkan lantai dari najis berat ni. Tak susah kalau ramai yang buat,,,hehe 



Malam esoknya, majlis tu berlangsung... tu yang buat nervous sebenarnya sebab ada VIP, pengetua kolej, Bonda datang, so kira suruh buat betul² dengan perfectnya,,,haha thats why laa... Alhamdulillah ada partner, Aini dan kawan Floor Manager, Qayyum yang tolong bantu aku untuk pahamkan dan rilex,,,haha aku memang cepat gelabah sampai kena gelak dengan orang,,,hahha malu bila teringat! Malam majlis tu kira ok la bagi aku yang amatur,,, ada salah, slide lambat, masalah lagu,,,haha memang tak reti nak cover walaupun cuba mengcover...


Selepas Orientasi

Isnin, bermula lah kelas pertama dimana subjek Pertanian dan Manusia. Subjek ini diwajibkan bagi semua pelajar tak kira kursus engineer ke, perubatan ke, linguistik ke sebab UPM kan terkenal dengan pertanian, lagi pun pertanian tu penting untuk semua manusia untuk paham, so nanti takde lah salah faham dengan pertanian ney... Kehidupan di UPM jadi lebih mudah apabila aku dah kenal kawan kat FB, banyak betul mereka membantu aku, tolong daftarkan*sebab aku takde broadband*, bagitau kelas kat mana, kenalkan tempat² di UPM ney,,, Amirah dan Fany...best lah kawan dengan dia... tak lupa gak Azie,JijahElla dan yang lain,haha thanks korang...

Bilik Kuliah Fakulti Agrobio

Bilik Auditorium Perpustakaan

Kawan lelaki pun even semua baru kenal, macam² perangai aku kenal, semua jenis aku tak pernah lihat,,,haha 1st kenal Fakri & Dean... aduhh banyak sangat nama Dean dalam list kawan aku,,, haha tapi sebelum ni Syhafiq dah pernah kenal kat FB gak,,,hoho senang la kan hidup,,, ;p 

Minggu kedua, tetiba dapat berita kabel penyambung kat rumah pam telah dicuri!!! Sila bawa baldi untuk ambik air di belakang surau,,,krisis ini mungkin berlaku sehingga 3 hari,,,! Aku dengar berita tu, muka rilex selamba je tapi dalam hati meronta ronta menjerit bagai tak percaya!!! Baru tahu susah kan takde air bila di negeri orang,,,hoho bersyukur la selama ini dan jangan membazir~
Mandi kat tandas mewah,,,,haha banyak hal berlaku nak pergi ke tandas mewah ni,,,haha

Dari pagi takde air... Bila petang tu, dah tak tahan dah tak mandi² dari pagi, so pergi bilik member nun jauh di atas tingkat lima, memang nasib baik diaorang pun nak pergi mandi tapi kat dewan... walaupun kena naik bas,,,its okay la, hanya itu saja cara yang terbaik,,,hehe

Malamnya, Alhamdulillah dapat berita lagi selepas itu,,, 

"ISU KETIADAAN AIR DI UPM :

Pihak MPP UPM 2011 telah berbincang dengan pihak HEP berkenaan isu air yang tiada di setiap kolej. Hasilnya tindakan pantas telah diambil dan punca utama masalah tersebut adalah kerana kabel penyambung di rumah pam telah dicuri. Pasukan pembaikpulihan telah berusaha untuk menyelesaikan masalah tersebut. Bekalan air dijangka pulih selepas jam 12 malam dan boleh digunakan sepenuhnya pada pagi esok.TQ"

OK bersyukur sangat tak terhingga pada Allah... nikmat yang diberi,,, tengok baru sikit nikmat yang Allah tarik, dah macam apa dah manusia kat bumi ni lagi² manusia macam aku,,,huhu

date Saturday, October 1, 2011

0 comments to “Cerita Orientasi”