بسم الله الرحمن الرحيم

Ahaaaa kali ni lari sikit dari haiwan, kali ni kena tanam rumput yang selalu dimakan haiwan ternakan... adoiiii tanam rumput ni susah....hahaha eh susah ke? tak lah... just gembur tanah, ukur batas, *^&!%$#(!**(!*)(*!@*^! hahaha aku bab pastura ni memang lemah... aku jujur kat Dr. sendiri,,, dia suh aku betul-betul fokus time lecture nanti sebab minggu depan nak test da...hmmmm ingat dapat markah kesian...hahaha

Kali ni jauh sikit berjalan, pergi ladang rumput... ok jom tengok step by step... mula-mula briefing dulu apa yang perlu buat....







Gambar-gambar atas tu menerangkan sebelum mula, perlu ukur dulu keluasan tanah tu, then buat batas tanda guna kayu.... jarak antara batas 90cm, pastu nak lebih efektif guna tali untuk tanda kelurusan batas masing-masing supaya tidak bercampur dengan batas orang lain....hehehe




Sebelum tu, kira keluasan tanah ni sebab nak timbang baja dan Calcium Carbonate tujuan pengapuran tanah... kena bahagi-bahagi kumpulan lain... cara betul untuk menabur kapur tu bongkokkan sikit badan pastu baru tabur supaya serbuk kapur tu kurang sikit lah berterbangan.... membazir kalau banyak yang terbang.... bab ni masih happy-happy lagi, boleh memain lagi.... ok lepas ni part yang agak memenatkan.... hehe 



Ni lah kerja nya....huhu  lepas tabur kapur, kena cangkul buat tinggi sikit tanah untuk letak dan tanam rumput.... pastu timbus balik....kahkahkah dah la panjang dari nun sana kena cangkul....





Kali ni group aku lah paling terlambat.... sangat lambat dan terlalu lambat.... group lain dah lama balik,,,, wuwuwu sedih....haha nasib ada kumpulan lain yang tolong....ngehngehngeh lepas siap, berborak jap dengan Dr. cakap benda ni... pastu mengadu cakap bab rumput ni saya lemah r....haha mengade asyik minta simpati je aku ni,,,,hahaha ;p

Pokok ni menarik perhatian aku sebab banyak gila sarang burung!!!! AKu tak tahu apa nama burung tu tapi best je engok makbapak burung masuk sarang bawa makanan,,,,,hehe rasa ada lapan sarang kowt kat satu pokok ni....

Oh lupa plak, aku tak cakap pun aku tanam rumput apa...huhu nama saintifik dia Pennisetum purpureum atau common name dia Napier.... orang kita panggil rumput  Gajah.... tapi aku tak tahu sejarah kenapa Gajah? hahaha



date Thursday, March 29, 2012

بسم الله الرحمن الرحيم

Lepas main-main dengan kambing, sekarang tiba masa untuk bedah kambing plak.... huhu masa 1st time masuk lab, perhhhh bau memang semerbak giler!!! Bau bangkai kambing yang ala-ala pewangi kat rumah tu...hehehe 


Ada 6 ekor kambing yang telah dijadikan sebagai disection.... jangan salah paham disini... kambing-kambing dia atas bukan sengaja dibunuh tapi memang mati atas faktor kesihatan... dan dengar cerita ada jugak mati sebab anjing menggila kat ladang kambing abes kerugian sebab banyak kambing yang kena belasah pastu mati....

Sebelum masuk makmal, semua tak sabar dah nak pilih kambing yang cantik-cantik... amboi bebudak ni pun memilih gak...hahaha Alhamdulillah kumpulan aku bernasib baik sebab dapat kambing yang tak bape nak keras sebab ia memudahkan kerja menyiat kulit kambing dan seterusnya mudah untuk mengenal pasti otot-otot kambing yang korang makan tu rupa dia camne....heeeee lepas identify muscle, kena identify tulang dia plak...








Agak tensyen praktikal kali ni,,, hmmm bayangkan la korang kena kenal nama-nama muscle dan tulang. Paling susah part muscle sebab macam tak nampak perbezaan langsung!!! Tetiba terdetik dalam hati, macam ni nak jadi Veterinar?! Kem salam je lah !!!! hahaha

Kali ni balik terus baring.... rasa macam tak larat dah.... macam orang tua je.... errrr sebenarnya bedah kambing lagi rumit dan penat daripada jaga kambing, potong kuku serta kejar kambing sebab bedah kambing ni dah la kena bongkok kan badan, pastu kena teliti, tangan kena pegang pisau dengan betul supaya tak terpotong benda lain.... huhu tak larat~~~


date

بسم الله الرحمن الرحيم


Kali ni nak kongsi pengalaman bermain dengan kambing-kambing yang sombong serta nakal kat Ladang 2 UPM..... hehehe tujuan pergi sini sebab ada praktikal untuk belajar Anatomi dan Fisiologi Kambing serta Pengurusan Kambing.... untuk kali ni pakai labcoat sebab coverall takde lagi so nampak cam pelik sikit la,,,,,hehe dalam 15 minit briefing apa yang perlu buat...


OK, mula-mula kitaorang kena pilih dan tangkap kambing untuk jadi teman kitaorang....hehe so pilih la si Molly ni,,,, haisshhh si Betina ni agak degil... mula-mula tangkap dia, ok je tapi dah sampai tempat port kitaorang, punya la degil....ish3 geram pun ada....hahaha


Task kitaorang mula-mula kena kasi dia tenang.... so cara untuk restrain dia dengan naik atas badan dia, kaki kita letak kedua-dua belah bahagian badan kambing dan pegang leher dia... so dia tak banyak gerak lah... lepas dah tenang so boleh lah tengok struktur badan dia, cari tulang kat mana, part itu ini.... 




Tengok tu dah diam dan tenang baru boleh check kadar pernafasan dan heartbeat rate....huhu tu lepas ambil gambar, menggila lagi si Molly tuh -.-' Owh lupe plak, ada ambik temperature kat kambing ni tapi kena ambik dari lubang belakang(rectum) si Molly ni....hehe mula-mula agak terkejut.... ooohhhh nape plak nak kena ikut skali jari-jari yang suci ni masuk kedalam lubang tu,,,,, o.0 huhu tapi Azie sanggup nak buat.... tapi kitaorang still cuba sorang-sorang merasa....hahaha tapi kenapa kalau nak check temperature kena cocok kat lubang belakang tu? sebab tak logik la lau nak check kat bawah lidah atau kat mulut si kambing sebab kambing langsung tak boleh letak pape kat mulut sebab keja dia 24jam menguyah je!!!! nak tengok camne kitaorang check temperature tu? kat video....huhu serius kelakar!!!! :D



Lepas tu, sesi trimming kuku si Molly ni plak haaa.... haishhh degil-degil.... susah aku nak potong asyik bergerak sana-sini.... dah la kaki dia busuk macam haram...hahaha terketar-ketar aku potong sebab 1st time dengan berkerah tenaga pegang kaki menahan daya supaya dia tak flying kick aku serta takut kalau terpotong daging dia,,,, errrr kelebihan potong kuku dia ni sebab untuk memudahkan dia berjalan dengan betul serta mengelakkan penyakit kuman kat kuku dia tu...


Sebenarnya banyak lagi yang kitaorang belajar masa tu, castrate, dehorning, tagging.... tapi tu semua just demonstrasi, kalau kitaorang buat the real baru aku citer ye....hehehe 
Feel free baca dialog aku dengan si Molly kambing betina....hehehe


Tengoklah video kitaorang camne buat praktikal ni,,,,,hahaha



Ni plak video aku yang potong sendiri kuku kambing,,,,, feel free enjoy this video.....





date Tuesday, March 20, 2012