بسم الله الرحمن الرحيم

Ahaaaa kali ni lari sikit dari haiwan, kali ni kena tanam rumput yang selalu dimakan haiwan ternakan... adoiiii tanam rumput ni susah....hahaha eh susah ke? tak lah... just gembur tanah, ukur batas, *^&!%$#(!**(!*)(*!@*^! hahaha aku bab pastura ni memang lemah... aku jujur kat Dr. sendiri,,, dia suh aku betul-betul fokus time lecture nanti sebab minggu depan nak test da...hmmmm ingat dapat markah kesian...hahaha

Kali ni jauh sikit berjalan, pergi ladang rumput... ok jom tengok step by step... mula-mula briefing dulu apa yang perlu buat....







Gambar-gambar atas tu menerangkan sebelum mula, perlu ukur dulu keluasan tanah tu, then buat batas tanda guna kayu.... jarak antara batas 90cm, pastu nak lebih efektif guna tali untuk tanda kelurusan batas masing-masing supaya tidak bercampur dengan batas orang lain....hehehe




Sebelum tu, kira keluasan tanah ni sebab nak timbang baja dan Calcium Carbonate tujuan pengapuran tanah... kena bahagi-bahagi kumpulan lain... cara betul untuk menabur kapur tu bongkokkan sikit badan pastu baru tabur supaya serbuk kapur tu kurang sikit lah berterbangan.... membazir kalau banyak yang terbang.... bab ni masih happy-happy lagi, boleh memain lagi.... ok lepas ni part yang agak memenatkan.... hehe 



Ni lah kerja nya....huhu  lepas tabur kapur, kena cangkul buat tinggi sikit tanah untuk letak dan tanam rumput.... pastu timbus balik....kahkahkah dah la panjang dari nun sana kena cangkul....





Kali ni group aku lah paling terlambat.... sangat lambat dan terlalu lambat.... group lain dah lama balik,,,, wuwuwu sedih....haha nasib ada kumpulan lain yang tolong....ngehngehngeh lepas siap, berborak jap dengan Dr. cakap benda ni... pastu mengadu cakap bab rumput ni saya lemah r....haha mengade asyik minta simpati je aku ni,,,,hahaha ;p

Pokok ni menarik perhatian aku sebab banyak gila sarang burung!!!! AKu tak tahu apa nama burung tu tapi best je engok makbapak burung masuk sarang bawa makanan,,,,,hehe rasa ada lapan sarang kowt kat satu pokok ni....

Oh lupa plak, aku tak cakap pun aku tanam rumput apa...huhu nama saintifik dia Pennisetum purpureum atau common name dia Napier.... orang kita panggil rumput  Gajah.... tapi aku tak tahu sejarah kenapa Gajah? hahaha



date Thursday, March 29, 2012

5 comments to “Tanam Rumput pun Susah”

  1. Noor Amirah Mohd Nor
    March 30, 2012 at 12:15 AM
    This comment has been removed by a blog administrator.
  1. Wan Ahmad Izudean
    March 30, 2012 at 6:56 AM

    kitaraong pun tanam jugak setahun yang lepas..haha mcamana jadik entah rumput tu sekarang...

  1. muezz@blaz
    March 31, 2012 at 6:38 PM

    @amirah : btul la,,, aku ckap pastura n seangkatan dgnye,,,

    @wan izuden : tnm kt ne? ne tau nnt kteorang leh tgokkkan ape yg jadi....huhu

  1. Noor Amirah Mohd Nor
    April 6, 2012 at 12:55 AM

    rumput kte da naik.. huhu

  1. Anonymous
    February 19, 2013 at 3:41 AM

    tuan aji x penah berubah...huhu