بسم الله الرحمن الرحيم

Alhamdulillah Karnival UsahawanTani telah berjaya dilaksanakan! 20Disember adalah tarikh dimana tarikh keramat dan akhirnya penyeksaan kami semua... haha bila dah selesai, tahu tak betapa leganya hati ni dan rasa lapang jeeee... huhu Karnival ni adalah medan dimana semua Projek Ladang menjual hasil mereka seperti :

Sains Ternakan - Projek Ternakan Ayam Kampung
Akuakultur - Projek Ternakan Ikan Tilapia
Sains Pertanian - Projek LadangTanaman Sayuran/Jagung/Rockmelon
Hortikultur - Projek Fertigasi RockMelon

Kami berjaya jual ayam-ayam kami walaupun ada yang kecik... Alhamdulillah sesangat... Jom la tengok persiapan kami

Pak Sembelih kita

Cabut bulu ayam dengan teliti

Organ organ lai lai

Memenatkan mencabut bulu yang degil ni

Sesi membasuh ayam

Bajet aku yang sembelih... haha

Rumah sembelih

Nampak banyak tapi ni baru sikit!

Abang - abang macho kita menunjukkan kehebatan memasing

Terima kasih kepada yang sudi membelikan sarapan yang free ^^

Gambar-gambar atas tu sebelum hari kejadian... Satu hari sembelih sampai 300 ekor... huu bayangkan la betapa penat dia camne... Tukang sembelih pun kekurangan orang, Haffiz sorang je... nasib baik boleh minta tolong Staff Fakulti Pertanian Cik Zaidi untuk sembelih!  Sembelih - Rendam air panas - Cabut bulu - Buang organ - Potong 











Sangat rush sebab nak mohon masak seawal 6 pagi kat ladang 10 tak dibenarkan, jadi kena masak setelah office hour bermula iaitu 8 pagi... huhu tahniah semua yang bagi kerjasama... hehe lepas siap masak, traktor pun datang untuk mengangkut segala bagai barang kami untuk dibawa ke Karnival... wahhh tak sabar plak











Kitaorang tutup paling awal sebab banyak sangat yang beli... cehhh haha takde la.. Jam 5 petang semua dah siap kemas bagai dan pulang ke Ladang 10... hehe aktiviti kami masa tu belum berakhir lagi kerana kami masih laparrrr~~~ hehe so lebihan ayam tadi kami buat BBQ dan goreng... hoho Alhamdulillah rezeki melimpah-limpah percuma... hehehe



Reban 2


Alhamdulillah juga sebab Reban 2 aku dinobatkan Juara dalam Kategori Ternakan Ayam Kampung.... mula-mula tu nak pertahankan gak untuk Kategori Keseluruhan mesti Projek Ayam Kampung menang tapi Projek Ladang Jagung yang menang... hoho tahniah! 

date Sunday, December 23, 2012

4 comments to “Karnival UsahawanTani (Juara)”

  1. Wan Ahmad Izudean
    December 24, 2012 at 6:52 AM

    Tahniah2. akhirnya berakhir. faham kelegaan itu. Dengan banyak masalah timbul..

    sem lepas time Poultry Science, kami process ayam daging 400 ekor tanpa pakai mesin (sbab rosak) huhu letih gila kan. haha

    Eh. sorang je boleh sembelih? hehe



  1. syuhadaa
    December 24, 2012 at 7:37 AM

    Bessst nyaaa! Zaman akak dulu takde pun progrem ceni.

    & tahniah jadi juara!

  1. muezz@blaz
    December 24, 2012 at 11:18 AM

    Wan : haha sme la ni,,, mesin tu xmembantu sgt pun... mula2 je gune pastu tak guna daa.. ade gak orang lain cuba sembelih tapi tak jadi,,, huhu membazir je..

  1. muezz@blaz
    December 24, 2012 at 11:19 AM

    K.Syu : huhu tu la makin ada progm camni makin la susah,,, serabut kepala memikirkan... huhu