بسم الله الرحمن الرحيم



Alhamdulillah selesai sudah subjek Keusahawanan Pertanian untuk Sem 3 ni... Cukuplah... penuh dengan kontroversi subjek ni... hahaha Kalau korang nak tahu, Subjek Keusahawanan Pertanian ni berbeza mengikut progam kursus masing-masing.

Sains Ternakan - Ayam Kampung
Akuakultur - Ikan Tilapia
Sains Pertanian - Tanaman Sayuran/Jagung/Rockmelon
Hortikultur - Fertigasi RockMelon

Minggu pertama, kami dibahagi kumpulan dan reban. Cara pemilihan kumpulan adalah berdasarkan secara rawak... So, tak boleh pilih dan terima seadanya siapa ahli kumpulan kita :-) Sebenarnya aku pada awalnya tidak terpilih untuk buat projek ternak ayam kampung ni, tapi terlibat dengan projek tanaman sayuran. Tapi reban 2 ada kosong sebab Hakimi dah tukar kos. Dengan pantas aku bangun dan cakap, saya nak ganti!!! hahaha Terima Kasih Kimi.... hahaha

Minggu kedua, barulah ayam sampai... ayam dari Penang plak tu... jauh tu nak ke UPM kan.. sampai dalam pukul 11 malam! Tunggu dari petang... Sementara tunggu ayam sampai, macam-macam kitaorang buat... haha ada gak bergaduh pasal Kuih Goyang dan Loyang.... haha siap telefon emak masing-masing lagi... hehehe

Tanam Pokok untuk makanan sampingan ayam nanti

Keadaan 1st reban sebelum ayam sampai

Pokok menjalar ni kena bersihkan

Keadaan dalam reban yang suci

Reban 2

Hakim dengan penyapu nya

Aku cabut rumput dan kutip batu

Basuh semua peralatan

Ayuhh semua buat kerja

Jiran-jiran saya

Ular lidi yang berjaya ditemui

Katang berangan nak mandi atas kanvas

Kasi mampat itu sawdust

Pemasangan kanvas untuk keep warm reban

Santapan lepas bekerja hanya bahulu dan kuih goyang menjadi peneman

Salman perlukan batang untuk pemasangan kanvas

Terpaksa panjat sebab tak sampai nak ikat tali

Selingan di waktu kepenatan

Kebosanan menunggu ayam-ayam nak sampai

Waktu anak ayam sampai je, betapa lega rasa... huhu penantian itu satu penyeksaan okeyh... kitaorang terus bahagikan anak ayam kepada 5 reban, secara kasar setiap reban dapat 300 ekor! haaa banyak seyhh comel pun comel... adehhh tak sangka fall in love jap ngan anak-anak ayam tu... sekejap je... haha sebelum tu mesti la dah prepared semua bagai sebelum letak anak-anak ayam tu dalam reban kan... pastikan brooder dah pasang awal 2 jam sebelum ayam sampai, sawdust mesti mampat, makanan minuman pun dah tersedia...

Sudah siap!!!

Nampak kekemasan di reban 2... hehe

Wahhh ayam tu semua tak sabar nak dapat tempat baru apatah lagi kitaorang... hahaha

Tuu diiiaaaa

Bagi makan punya la berebut.... hehehe

Ayam 1st kitaorang yang mati :-(

Ayam dua reban terpaksa disatukan dalam satu reban kerana ada masalah,,, nampak pack plak

Setelah puasakan ayam, kemain semua nak minum air...

Ayam-ayam semakin stabil
Macam-macam berlaku semasa menjaga ayam kampung ni... Ayam Kampung ni dah la terejal, degil! Memang kena bersabar je la dengan perangai mereka even ingatan mereka hanya lah sebentar ja... Kalau nak ajar die memang tak jalan la... Sekejap je ingat pastu lupa! Bila dah besar, lagi lahhh korang tak tahan, rasa nak sepak-sepak je... hahaha patuk orang memang confirm!

Setelah berumur 6 minggu

Berumur 10 minggu ni lah paling mencabar nak restrain ayam-ayam ni!

Pisang dah tinggi, jagung dah naik... hehe semua demi Ayam
Tahun ni ada Perasmian Projek Ladang MyAgrosis 2012 yang pertama dan Projek Ternakan Ayam Kampung terpilih untuk bersama-sama memeriahkan.. mungkin sebab Ternak ayam paling susah antara projek yang lain kot.







Penat weyhhh jaga ayam ni!!! haha
Nak tahu apa kekangan, dugaan, cabaran dan masalah yang kami hadapi, baca post sebelum ni Dugaan dan Cabaran.

date Sunday, December 23, 2012

2 comments to “Pengalaman Yang Bernilai (Projek Ayam)”

  1. Noor Amirah Mohd Nor
    December 25, 2012 at 10:37 AM

    aaaaa.. ular!
    nampak tak entry nie semua putih gebu lagi..
    masuk entri lagi satu semua dah rentung macam arang dah..
    hahahahahaha

  1. muezz@blaz
    December 25, 2012 at 10:51 AM

    haha ko ckap baru aku pasan...